Menu
Dietetycznie Poprawni - Poradnia Zdrowego Odżywiania
Strona główna
UWAŻAJ NA PRODUKTY LIGHT

Produkty o obniżonej wartości energetycznej( light) mogą stanowić element diety odchudzającej. Nie można jednak twierdzić, że są niezbędne.

MNIEJ TŁUSZCZU - WIĘCEJ WITAMIN
Żywność typu light nie należy do szczególnie odżywczej. Aby obniżyć kaloryczność produktu, trzeba coś z niego usunąć.W żółtych serach i twarogach najczęściej obniża się zawartość tłuszczu. Ale wraz z tłuszczem usuwane są rozpuszczalne w nim witaminy ( A i D niezbędne m.in. dla dobrej kondycji wzroku , skóry i kości). Taki zabieg zmniejsza wartość odżywczą produktu, a w niektórych wypadkach obniża też wykorzystanie innych składników.
Na przykład wapń, za który tak bardzo cenimy nabiał, jest znacznie gorzej przyswajalny, jeśli nie towarzyszy mu witamina D.

TŁUSZCZ ZAMIAST CUKRU, CUKIER ZAMIAST TŁUSZCZU
Nie każdy produkt oznaczony jako "light" czy " O%" jest naprawdę niskokaloryczny. Trzeba sprawdzić skład "dietetycznych słodyczy" Usuwany z nich cukier jest często zastępowany tłuszczem. Taka czekoladka czy batonik o zmienionym składzie mogą się okazać bardzo kaloryczne. Są one przeznaczone głównie dla chorych na cukrzycę, a nie dla osób pragnących schudnąć. W niektórych produktach część tłuszczu może zostać zastąpiona cukrem, co nie jest dobrym rozwiązaniem.

WIĘCEJ WODY I KONSERWANTÓW
Jeśli coś z produktu usuwamy, to musimy wypełnić wolne miejsce. Często pozycje brakującego składnika zastępują woda oraz substancje zagęszczające, które pozwalają ją zatrzymać w gotowym produkcie i nadać mu odpowiedni kształt. Im wyższa zawartość wody, tym mniejsza trwałość żywności, stąd w produktach o obniżonej kaloryczności często pojawiają się konserwanty.

NAJLEPSZE Z FRUKTOZĄ
Do dietetycznych produktów mających zastępować tradycyjne słodycze dodaje się fruktozę(cukier) lub substancje słodzące. Fruktoza ma taką samą wartość energetyczną jak sacharoza, ale niższy indeks glikemiczny. Nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ponadto fruktoza jest słodsza od tradycyjnego cukru, więc dla uzyskania takiego samego efektu smakowego możemy użyć jej mniej.

LEKKIE - ALE POD KONTROLĄ
Z żywnością typu light związany jest także aspekt psychologiczny. Jeśli produkt ma obniżoną kaloryczność, to najczęściej mniejszą wagę przywiązujemy do spożywanej ilości. Jest to niekorzystne, ponieważ nie uczymy się kontrolować wielkości porcji, a wówczas możemy po prostu zjeść za dużo. Pamiętajmy, że wszystkie produkty, nawet typu LIGHT, zjadane w nadmiernych ilościach są przyczyną nadwagi.

Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.