Menu
Dietetycznie Poprawni - Poradnia Zdrowego Odżywiania
Strona główna
POSKROM SWÓJ APETYT

Wśród związków hamujących apetyt czołowe miejsce zajmuje błonnik, ale takie same właściwości mają też inne substancje.

INULINA - węglowodan złożony oporny na trawienia. Naturalnie występuje m.in. w czosnku, bananach, szparagach. W suplementach wspomagających odchudzanie pełni funkcję balastową, to znaczy pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje szybciej i na dłużej uczucie sytości. W czasie stosowania suplementów z błonnikiem lub inuliną trzeba więcej pić. Substancje te silnie wiążą wodę i mogą prowadzić do odwodnienia.

PEKTYNY ROŚLINNE - frakcja błonnika pokarmowego rozpuszczalna w wodzie, znajduje się najczęściej w owocach i warzywach. Pęcznieją one w przewodzie pokarmowym. Pektyny zwalniają dodatkowo proces wchłaniania glukozy do krwi, co hamuje apetyt.

CHROM ORGANICZNY - po spożyciu ulega przemianom, których skutkiem jest zahamowanie apetytu na słodycze i wyrównanie poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą i otyłością.

BROMELINA- -enzym występujący w owocach ananasa, który pomaga trawić białka. Jej działanie jest również związane z rozkładaniem tłuszczów, w związku z czym jest stosowana jako środek wspomagający odchudzanie.

POLIFENOLE - są silnymi antyoksydantami zawartymi w liściach zielonej herbaty oraz w jej wyciągach. Związkom tym przypisuje się właściwości antynowotworowe, a także wspomagające odchudzanie. Działanie polifenoli potęgują zawarte w zielonej herbacie katechiny i kofeina.

FLAWONOIDY- są antyoksydantami, które w dużych ilościach znajduje się w czerwonej herbacie. W procesie produkcji ulega częściowej fermentacji, dzięki czemu staje się cennym źródłem flawonoidów.

WSPANIAŁE WŁAŚCIWOŚCI OCTU JABŁKOWEGO
- najważniejszym składnikiem octu jabłkowego z punktu widzenia osób odchudzających się jest pektyna, która przyśpiesza tempo trawienia, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nadciśnieniu, a także poprawia stan naczyń krwionośnych.
- w occie jabłkowym w dużych ilościach występuje również potas, wapń, fosfor oraz sód, a więc składniki, które jako pierwsze eliminowane są z jadłospisu w czasie stosowania tradycyjnej diety. Ma on też duże ilości witaminy E, która nie bez przyczyny jest określana mianem witaminy młodości.

TO CIĘ WZMOCNI
Jeśli cierpisz na niestrawności wywołane niedoborem kwasu żołądkowego, łyżeczka octu przyjęta po każdym posiłku może być wszystkim, czego potrzebujesz.

Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.