Menu
Dietetycznie Poprawni - Poradnia Zdrowego Odżywiania
Strona główna
POLSKIE PRODUKTY NAJLEPSZE DLA ZDROWIA

Warto po nie sięgać jak najczęściej. Są naturalne, zdrowe i mamy je na wyciągnięcie ręki.

OLEJ LNIANY DZIAŁA ANTYRAKOWO
Ma bursztynowy kolor i lekko rybi zapach. Można go stosować wyłącznie do potraw jedzonych na zimno. Aby nie stracił właściwości, należy przechowywać go w ciemnej butelce, w chłodzie.
WŁAŚCIWOŚCI - polecany jest przez lekarzy ze względu na idealne dla zdrowia proporcje kwasów Omega-3 i Omega-6. Olej lniany zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. Wykazuje więc działanie antynowotworowe.
PASTA dr BUDWIG - stosowana jest w diecie wzmacniającej np. dla sportowców i antynowotworowej. Olej miksuje się z chudym twarogiem. Dzięki takiemu połączeniu jego wartości są lepiej przyswajalne. Pastę doprawiamy ziołami, jemy z warzywami.

GRYKA OCZYSZCZA ORGANIZM Z TOKSYN
Grykę spożywamy w postaci kaszy lub miodu gryczanego.
WŁAŚCIWOŚCI - zarówno kasza gryczana, jak i miód mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Najzdrowsza kasza jest ta jasna(niepalona). Należy do jednego z nielicznych pokarmów, które przywracają odczyn zasadowy w organizmie. A wiadomo, że długo utrzymujące się zakwaszenie sprzyja rozwijaniu się chorób nowotworowych.
KURACJA - wystarczy zjadać porcję kaszy gryczanej 2-3 razy w tygodniu. Można zastąpić nią biały makaron czy ziemniaki. Picie rano przegotowanej wody z miodem gryczanym jest też dobrym sposobem na detoks.

CZARNE JAGODY POPRAWIAJĄ OSŁABIONY WZROK
Są doskonałym dodatkiem do mlecznych koktajli i deserów. Równie cenne są świeże, jak i mrożone owoce.
WŁAŚCIWOŚCI - jagody, mimo, że są słodkie, nie wywołują skoków poziomu cukru we krwi. Poprawiają wzrok, usuwają zmęczenie oczu. Uzupełnienie diety np. sokiem z czarnych jagód, poleca się osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, a także pracującym wiele godzin przy komputerze.
SOK JAGODOWY - 1kg przebranych i opłukanych owoców oraz 1 kg cukru wsyp do garnka, wlej pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu ok.20 min. Przecedź następnie przez gęste sito. Przelej do butelek, pasteryzuj 15 - 20 minut.

ARONIA OBNIŻA CIŚNIENIE
AŻ 35 kg mandarynek potrzeba, aby dostarczyć sobie tyle wit.P, ile jest w w 1kg aronii. Żadne inne owoce nie zawierają jej aż tyle. Ma jednak cierpki smak, więc lepiej smakuje jako sok, konfitura czy galaretka.
WŁAŚCIWOŚCI - Owoce aronii zawierają witaminy: P, C, PP, B2, B9, E, i karoten.
KURACJA - Leczenie nadciśnienia wspomoże czterodniowa kuracja. 1kg owoców aronii trzeba zjeść w porcjach, po 25 dag dziennie. Sok z aronii do herbaty dodawaj cały rok.

OCET JABŁKOWY POPRAWIA METABOLIZM
To naturalny specyfik, który można przygotować w domu. Kilogram jabłek zetrzyj na tarce. Włóż do słoja, wlej 5 szklanek wody, włóż skórki razowego chleba, 10 dag cukru oraz 1dag drożdży. Przykryj i odstaw na 4 tygodnie. Przecedź i przelej do szklanych butelek. Przechowuj w lodówce.
WŁAŚCIWOŚCI - wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu. Niszczy pasożyty w jelitach.
KURACJA - Aby przyśpieszyć metabolizm, trzeba pić po 2 łyżki octu na pół szklanki przegotowanej wody, 3 razy dziennie - na czczo, przed obiadem i przed snem.

ŻURAWINA ZAPOBIEGA INFEKCJOM PĘCHERZA
Owoce żurawiny były stosowane już przez nasze prababki jako skuteczny lek na zakażenia układu moczowego.
WŁAŚCIWOŚCI - Substancje zawarte w żurawinie zakwaszają mocz i uniemożliwiają "przyczepianie się" do ścianek układu moczowego bakterii E. coli. Aż 90 proc. infekcji w tym miejscu powodowanych jest przez te bakterie.
LECZNICZA PORCJA - Profilaktycznie lub leczniczo, co dzień do wyboru masz: szklankę soku; kisiel z półtorej szklanki surowych lub mrożonych żurawin; filiżankę suszonych owoców; filiżankę konfitury lub dżemu. Antocyjaniny zawarte w aronii wspomagają leczenie otyłości, obniżają poziom glukozy i frakcję "złego" cholesterolu.

ZARODKI PSZENNE WSPOMOGĄ UKŁAD NERWOWY
Zarodki pszenne to najcenniejsza część ziarna pszenicy. W zarodkach skoncentrowane są wszystkie ważne składniki, z których czerepie je nowa roślina.
WŁAŚCIWOŚCI - Stanowią bogate źródło witamin B i E, potasu, fosforu, cynku i magnezu. Zawierają kwasy tłuszczowe, wspomagają pracę układu nerwowego, co korzystnie wpływa na pamięć, koncentrację oraz zwiększa odporność na stres.
KURACJA - Zarodki można po łyżce dodawać codziennie do musli, zup, a także koktajli owocowych i warzywnych.

Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.