Dietetycznie Poprawni - Poradnia Zdrowego Odżywiania

0,00 zł
Strona główna
Kontakt


Informacje



 
Polecamy
 
MojeMusli.pl - Skomponuj Swoje Musli!


Gram-Art
POGROMCY WOLNYCH RODNIKÓW

W walce z tymi niebezpiecznymi cząstkami bardzo pomocna jest dieta, w której dużo miejsca zajmują zawierające cenne antyutleniacze warzywa i owoce.

WOLNE RODNIKI to agresywne, uszkadzające komórki organizmu cząsteczki, powstające podczas procesów przemiany materii. Są one jednym z czynników wywołujących m.in. nowotwory i choroby układu sercowo naczyniowego. Na szczęście nasz organizm potrafi skutecznie z nimi walczyć, a to dzięki antyutleniaczom(antyoksydantom), które jest w stanie przyswajać z pożywienia.

JAK DZIAŁAJĄ ANTYUTLENIACZE
Do najważniejszych antyoksydantów zalicza się witaminy A, E i C, beta- karoten, likopen, polifenole, flawonoidy, resweratrol i inne związki, występujące w żywności roślinnej. 
Spożywane wraz z pokarmem antyoksydanty blokują niszczące działanie wolnych rodników. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia nie tylko raka czy zawału serca, lecz także np. schorzeń wątroby, cukrzycy, zaćmy, a nawet wrzodów żołądka.

SKĄD JE CZERPAĆ

Organizm potrafi częściowo samodzielnie wytwarzać antyutleniacze, ważne jest regularne dostarczanie ich z zewnątrz. Najlepszym, bo najlepiej przyswajalnym i najbardziej dostępnym źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce (a także wytwarzane z nich soki) oraz produkty zbożowe. 

W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć: czarnych porzeczek, truskawek, , jeżyn, malin, granatów, pomarańczy, śliwek, ananasów, grejpfrutów, moreli, aronii, żurawiny czy jabłek, a także czerwonej kapusty, papryki, szpinaku, fasoli, brokułów, pomidorów, zielonego groszku i czerwonej fasoli.

Należy pamiętać, że zawartość antyutleniaczy w żywności obniża się na skutek obróbki termicznej (np. gotowanie, smażenie). Warto więc jeść jak najwięcej surowych lub poddanych krótkiej obróbce termicznej warzyw i owoców, ewentualnie w postaci soków i przecierów.

5 x DZIENNIE WARZYWA i OWOCE - DLA ZDROWIA i URODY

ŚNIADANIA - SAŁATKA OWOCOWA
Oprócz witamin, minerałów i antyutleniaczy, owoce dostarcza szybko energii tak potrzebnej na początku dnia.
Dla zrównoważenia oprócz sałatki zjedz płatki owsiane, zawierające węglowodany złożone, które z kolei uwalniają energię powoli.

II ŚNIADANIE - SOK
Najlepiej, żeby był świeżo wyciskany(wtedy zawiera najwięcej antyoksydantów), ale może być gotowy ze sklepu. Ważne, by był to 100% sok, a nie napój lub nektar, które zawierają tylko 10 - 40 % sok, za to dużo cukru, a także inne dodatki.

LUNCH - SAŁATKA Z SEREM FETA
Idealne połączenie bogatych w antyutleniacze warzyw (np.sałaty, pomidorów, ogórków, papryki) z dostarczającym białka serem. 
Sos do sałatki (np. winegret) podaj osobno i polej nim sałatkę tuż przed zjedzeniem - będzie bardziej chrupiąca.

OBIAD - SURÓWKA Z MARCHEWKI
Bazę głównego posiłku dnia stanowi mięso. Warzywa, tak jak obfitująca w beta-karoten i błonnik marchewka, sprawia, że organizm lepiej poradzi sobie z trawieniem cięższych potraw. 
Surówkę możesz wzbogacić jabłkiem, kukurydzą i rodzynkami.

KOLACJA - WARZYWA NA PARZE
Gotowanie na parze to świetny sposób przyrządzania warzyw - pozwala zachować nie tylko więcej smaku, lecz także cennych antyoksydantów. Ulubione warzywa zjedz z równie wartościowym zdrowotnie ciemnym pieczywem.

NASZA RADA
Warzywa i owoce jedz 5x w ciągu dnia. Przyjmuje się, że porcja to tyle, ile mieści się w dłoni, np. pomidor, 2 starte marchewki.

...jest pusty

Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.