Celem kursu dokształcającego jest zapoznanie uczestników z podstawami prawnymi, ze szczególnym uwzględnieniem norm, które zostały zaktualizowane przez ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, wydane w 2020 r. W trakcie kursu uczestnicy zostaną zapoznani z obowiązkami intendenta realizatora żywienia zbiorowego. Przedstawione zostaną zagadnienia dotyczące prawa zamówień publicznych oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Zdobędą Państwo również wiedzę na temat zasad GHP i GMP oraz elementów HACCP. Przedstawione zostaną również podstawy żywienia dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym.
Szkolenie dla realizatorów żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty i szpitalach: intendentów, zaopatrzeniowców, osób bezpośrednio zajmujących się przygotowywaniem posiłków, a także firm cateringowych dostarczających posiłki do szkół, przedszkoli i szpitali, dyrektorów placówek oraz nauczycieli.
Obszary tematyczne dla realizatorów żywienia zbiorowego:
- Zasady zdrowego żywienia
- Fizjologiczne normy żywienia
- Diety w wybranych chorobach
- Żywienie zbiorowe w szkołach i przedszkolach – interpretacja zapisów rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w kontekście żywienia zbiorowego.
- Ocena jadłospisów przedszkolnych i szkolnych.
- Obliczanie wartości energetycznej i odżywczej jadłospisów.
- Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne oraz tabela wartości odżywczej na etykietach żywności.
- Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji i obrocie żywnością w żywieniu zbiorowym.
- Reformulacja – sposób na poprawę jakości zdrowotnej produktów spożywczych
- Zasady komponowania prawidłowo zbilansowanych jadłospisów, interpretacja istniejących zarządzeń.
Poza e-szkoleniem uczestnicy otrzymają również szereg niezbędnych materiałów tj. Ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, najnowsze Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, przykłady zdrowych jadłospisów.
Do kogo skierowany jest szkolenie?
Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem, intendentów lub osoby starające się o to stanowisko, dyrektorów placówek oświatowych.
PAMIĘTAJ: Dzięki ukończonemu szkoleniu podnosisz swoje kwalifikacje zawodowe.
Co daje ukończenie takiego szkolenia?
- podnosisz swoje kwalifikacje zawodowe
Jak wygląda przebieg kursu w praktyce?
Kurs doszkalający podzielony jest na 4 części (trzy edukacyjne i jedną egzaminacyjną). W celu zaliczenia szkolenia należy odesłać prowadzącemu rozwiązanie testu egzaminacyjnego. Na certyfikacie nie ma informacji o formie ukończenia szkolenia. Na życzenie klientów można również otrzymać wszystkie materiały jednocześnie. Szkolenie „INTENDENT realizator żywienia zbiorowego” jest szkoleniem indywidualnym - nie czekasz więc na zebranie grupy szkoleniowej.
Po zaliczonym egzaminie wystawiamy:
Jako niepubliczna placówka kształcenia ustawicznego i praktycznego, wpisana do Rejestru Szkół i Placówek Oświatowych pod numerem 126522, przez Biuro Edukacji m.st. Warszawy dla Ministerstwa Edukacji Narodowej - mamy prawo do wystawiania certyfikatów, zaświadczeń, legitymacji oraz dyplomów dla uczestników naszych kursów. Każdy uczestnik ma do wyboru kilka możliwości potwierdzenia uczestnictwa w naszych kursach:
- Ozdobny, imienny Certyfikat ukończenia kursu
- Zaświadczenie ukończenia kursu (zgodne ze wzorem dla placówki kształcenia praktycznego, na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 sierpnia 2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych - Dz. U. poz. 1632)
- Dyplom w twardej, skóropodobnej oprawie, ze zdjęciem
- Legitymację w formie plastikowej karty, ze zdjęciem
Na tej stronie możesz zamówić u nas wysyłkę dokumentów na swój adres:
https://dietetyczniepoprawni.pl/wysylka-dokumentow-p-73.html

Przeczytaj opinie naszych kursantów w zakładce "Recenzje".
Ciekawy kurs, wszystko bardzo sprawnie przebiega. Przystępna cena. Polecam
Ocena: 5/5
Bardzo przejrzyste materiały, dużo nowej wiedzy. Fajne materiały do wykorzystania w pracy.
Ocena: 5/5
Jesteś świeżo po ukończeniu kursu, polecam z całego serca, obszerne materiały, szybki i bardzo dobry kontakt. Naprawdę warto!!!!
Ocena: 5/5
Polecam kurs, bardzo obszerna i przydatna ilość materiałów do nauki. Super kontakt z organizatorami, na maile bardzo szybko odpowiadali. Wszystkim polecam.
Ocena: 5/5
świetny kurs rewelacyjne materiały dostarczone bardzo szybko naprawdę polecam. Profesjonalni szkoleniowcy i bardzo pomocni.
Ocena: 5/5
Bardzo ciekawy kurs, dużo istotnych informacji podanych w przystępnej formie i dodatkowej fachowej literatury. Bardzo dobry kontakt z prowadzącymi. Polecam i jeszcze raz polecam :-)
Ocena: 5/5
Polecam. Cały kurs super przygotowany, dostępność materiałów do nauki też super.
Ocena: 5/5
Witam, polecam ten kurs z czystym sumieniem! Materiałów sporo i czasu akurat by się nauczyć. :)
Ocena: 5/5
Kurs bardzo przejrzysty z mnóstwem materiału , wszystko opisane w sposób zrozumiały. Wszystkim polecam gorąco- naprawdę warto.
Ocena: 5/5
Liczba recenzji: 10
Data dodania: 15 March 2022
Bardzo dużo fajnego i dobrze przejrzystego materiału. Wspaniały kontakt z organizatorami szkolenia, byli bardzo pomocni. Polecam każdemu- są to dobrze wydane pieniądze! Na pewno skorzystam jeszcze z innych kursów.
Ocena: 5/5
Data dodania: 16 July 2021
Ciekawy kurs, wszysto bardzo sprawnie przebiega. Przystępna cena. Polecam
Ocena: 5/5
Data dodania: 14 June 2021
Bardzo przejrzyste materiały, dużo nowej wiedzy. Fajne materiały do wykorzystania w pracy.
Ocena: 5/5
Data dodania: 28 January 2021
Jesteś świeżo po ukończeniu kursu, polecam z całego serca, obszerne materiały, szybki i bardzo dobry kontakt. Naprawdę warto!!!!
Ocena: 5/5
Data dodania: 25 May 2020
Polecam kurs, bardzo obszerna i przydatna ilość materiałów do nauki. Super kontakt z organizatorami, na maile bardzo szybko odpowiadali. Wszystkim polecam.
Ocena: 5/5